De Symfonische muziekpagina's

Door Niels Le Large

Klik hier om terug te gaan naar het Archief...

Champagne

6 mei 2012


Deze is van chef-dirigent Mariss Jansons en tijdens een repetitie verteld om het Koninklijk Concertgebouworkest in Richard Strauss’ Rosenkavalier wat Franser te laten bruisen.

Een Duitse orkestviolist bewondert een naast hem zittende Franse collega als de reïncarnatie van Casanova.
‘Hoe speel je dat toch klaar?’ vraagt hij.
Zijn Franse vriend antwoordt: ‘Eerst een lunch op een mooi terras en – om het ijs te breken – een boeiende conversatie waarin haar schoonheid en intelligentie centraal staan. En onderwijl drinken we champagne.’
‘Ach so, en verder?’ informeert zijn Duitse ambtsbroeder.
‘’s Middags leid ik haar door een beroemd museum en vertel iets meeslepends over de schilderijen, want je moet laten blijken dat je niet van de straat bent.’
‘Selbstverständlich, en dan?’
‘Daarna zoeken wij een prettige bistro en drinken champagne en eten kaviaar.’
‘Ach so. Und abends?’
‘s Avonds een romantisch diner in een chic restaurant met muziek... en dan drinken we champagne.’
‘Ah! Und?’
‘Na afloop naar mijn appartement, waar ik haar in de meest comfortabele stoel vlij. Ik speel iets romantisch op mijn viool en open vervolgens een mooie fles. Waarbij per ongeluk wat champagne over haar handen bruist...dan smelt ze.’
‘Wunderbar,’ verzucht de Duitser, ‘kann man das auch mit Bier machen?’